Blog

Μια κούπα όλο απόλαυση – Τα μυστικά του ζεστού τσαγιού

Ένα τσάι ξυπνάει τις αισθήσεις. Ξεκινάει δυναμικά τη μέρα μας και μας χαλαρώνει πριν από τον ύπνο. Ένας ωραίος τρόπος να περνάς το χρόνο με φίλους. Μια κουλτούρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Ένα προϊόν παραδοσιακό και καινοτόμο. Ποιο άλλο ρόφημα σου δίνει τέτοια μεγάλη ποικιλία;

Επειδή η έννοια τσάι περικλύει πολλά και διαφορετικά προϊόντα, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και ευαισθησία, πάμε να δούμε πως θα το κάνουμε σωστά, ώστε να πετυχαίνουμε πάντα τη μέγιστη απόλαυση.

Αρχικά διαλέγουμε το τσάι που μας γεμίζει την κάθε στιγμή. Για παράδειγμα ένα υπέροχο μαύρο τσάι για ένα δυνατό ξεκίνημα το πρωί ή ένα υπέροχο χαλαρωτικό χαμομήλι για το βράδυ. Πίνουμε το τσάι για να το απολαύσουμε.

Ιδανικά χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο τρεχούμενο νερό. Το τσάι λατρεύει το οξυγόνο οπότε το τρεχούμενο νερό είναι το καταλληλότερο για να εξελιχθεί η γεύση.

Φροντίζουμε για τη σωστή θερμοκρασία

Το τσάι σε οποιαδήποτε μορφή αποτελεί ένα εξαιρετικά ντελικάτο και ευαίσθητο προϊόν. Αν του συμπεριφερθούμε σωστά θα μας ανταμείψει με μια κούπα όλο γεύση. Ακολουθούμε τις οδηγίες στο πλάι του κουτιού, ώστε να πετύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Πως υπολογίζουμε τη θερμοκρασία του νερού χωρίς ειδικό θερμόμετρο; Εύκολο! Το παρατηρούμε…

Στάδιο 1 (70°C)

Σε αυτό το στάδιο θα αρχίσουν να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας στην κάτω επιφάνεια του σκεύους σας. Αυτές λέγονται “shrimp eyes” δηλαδή μάτια γαρίδας.

Σε αυτή τη θερμοκρασία ξεκινούμε να κάνουμε εκχύλιση τσάι όπως το λευκό, το πράσινο, το κίτρινο και το oolong.

Στάδιο 2 (80°C)

Σε αυτό το στάδιο οι φυσαλίδες αρχίζουν να μεγαλώνουν φτάνοντας στο λεγόμενο μέγεθος “crab eyes” δηλαδή μάτια καβουριού. Επίσης θα αρχίσετε να βλέπετε μια ελαφριά εξάτμιση.

Μέχρι αυτή τη θερμοκρασία μπορούμε να κάνουμε εκχύλιση τσάι όπως το λευκό και το oolong, το πράσινο και το κίτρινο.

Στάδιο 3 (85°C)

Εδώ οι φυσαλίδες έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά και ξεκινούν βαθμιαία το ταξίδι τους προς την επιφάνεια του νερού. Είμαστε πλέον στο μέγεθος “fish eyes” ή μάτια ψαριού. Κάτι ακόμα που θα εντοπίσετε, είναι το κροτάλισμα που θα αρχίσει να ακούγεται από τη βάση του σκεύους.

Σε αυτή τη θερμοκρασία ξεκινάμε με τα μαύρο, pu erh και τα βοτανικά.

Στάδιο 4 (91-96°C)

Το τελικό στάδιο πριν να έχουμε πλήρη βρασμό. Οι μεγάλες φυσαλίδες ταξιδεύουν γρήγορα προς την επιφάνεια, δημιουργώντας συνεχείς αλυσίδες.

Σε αυτό τη θερμοκρασία μπορούμε να κάνουμε εκχύλιση το rooibos.

Πολύ σύντομα μετά από αυτό το στάδιο, το νερό μας θα έλθει σε πλήρη βρασμό.

Αφαιρούμε το τσάι από το νερό αμέσως μόλις τελειώσει η εκχύλιση βάση των οδηγιών. Ειδικά τα ροφήματα με βάση το τσάι σε οποιαδήποτε μορφή του (άσπρο, κίτρινο, πράσινο, oolong, μαύρο, pu erh) αν μείνουν στο νερό θα συνεχίσουν να εκχυλίζουν και να παράγουν τανίνες και επιπλέον καφεΐνη που θα φέρουν με τη σειρά τους μια δυσάρεστη πικρή γεύση.

 

Ήρθε η ώρα για την απόλαυση

Η καταλληλότερη θερμοκρασία για να ξεκινήσετε να απολαμβάνεται το ρόφημά σας, οποιασδήποτε μορφής και να είναι αυτό, είναι οι 60°C. Σε αυτή τη θερμοκρασία έχετε ένα ζεστό ρόφημα που δεν θα καίει τους υποδοχείς της γλώσσας, έτσι θα μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα όλο το φάσμα της γεύσης που έχει να σας προσφέρει.

 

Πως φυλάσσουμε το τσάι μας

Σε όποια μορφή και αν προτιμάτε το τσάι σας, σε ολόκληρα φύλλα (“loose”) ή σε εμβαπτιζόμενα, ο καλύτερος τρόπος να τα προστατεύσετε είναι σε αεροστεγές δοχείο. Εμείς παρόλαυτά έχουμε φροντίσει ώστε οι συσκευασίες που σας τα προσφέρουμε να είναι ανώτατης ποιότητας ώστε με τη σωστή διαχείριση να μην χάνουν το άρωμα και τη γεύση του.

Ένα τσάι για κάθε σας περίσταση